Bouw


Bouw - Sollicitatie Tips

Op zoek naar werk in de bouw? Of het nu bijvoorbeeld gaat om een functie van timmerman, bouwvakker, metselaar, tegelzetter of loodgieter of een andere functie in de bouw, het is belangrijk dat je met een goed CV solliciteert.

Zoeken naar een baan in de bouw

Wil je werken in de bouw? Dan kun je kiezen uit allerlei functies, zoals bouwvakker, timmerman, metselaar, loodgieter en dakdekker. Er is veel vraag naar goed opgeleide vakmensen. De bouwsector is hard op zoek naar geschikte kandidaten.

Een baan in de bouw: basisvaardigheden

Belangrijke vaardigheden in de bouwsector zijn o.a.

Onafhankelijkheid. Je moet zelfstandig een oordeel of mening vormen en hierop actie ondernemen.

Accuraat. Je bent nauwgezet en precies. Je wilt kwaliteit leveren en je kijkt kritisch naar jouw eigen project.

Kostenbewust. Je handelt kostenbewust. Tijd, geld en andere middelen worden optimaal gebruikt. Er is een budget of projectbegroting. Je houdt in de gaten dat het budget niet wordt overschreden. Daar waar mogelijk probeer je om de kosten te beperken. De kosten van je eigen werkzaamheden kun je overzien. Eventuele kostenoverschrijdingen breng je in beeld.

Klantgerichtheid/klantvriendelijkheid. Werk je in de bouw? Dan moet je prioriteit geven aan tevredenheid van klanten en medewerkers en aan het verlenen van hulp en service.

Zelfstandigheid. Problemen of belemmeringen moet je zelf signaleren en zo goed mogelijk oplossen. Je moet alert zijn op en anticiperen op nieuwe situatie en problemen en er ook naar handelen.

Werken in de bouw: geschiktheid

Ben je geschikt voor werken in de bouw? Je bent in ieder geval geschikt over de volgende competenties. Beschik je niet over alle genoemde competenties? Met trainingen kunnen de meeste competenties worden verbeterd.

  • Wie wil werken in de bouw moet beschikken over enig bouwkundig en technisch inzicht. Veel bouwwerken beginnen met een bouwtekening. Je moet die bouwtekening kunnen vertalen naar de bouwplaats. Om dat te kunnen doen heb je ruimtelijk, bouwkundig en technisch inzicht nodig. Voer je bij iemand thuis reparatiewerkzaamheden uit? Dan moet je voor het probleem dat je krijgt voorgeschoteld naar eigen inzicht een oplossing bedenken. Vervolgens moet je die oplossing kunnen uitvoeren.
  • In de bouw moet je een teamplayer zijn, want er wordt veel samengewerkt in een team. Je moet dus collegiaal en communicatief vaardig zijn. Soms moet je alleen aan de slag. Je moet dus ook zelfstandig kunnen werken. Het beschikken over communicatieve vaardigheden is ook belangrijk naar de klanten toe. Bij klanten mogen immers liefst geen misverstanden of teleurstellingen ontstaan.
  • Als werknemer in de bouw moet je oog hebben voor de veiligheid. Een ongeluk kan ernstige gevolgen hebben. Daarom moeten de veiligheidsvoorschriften nauwkeurig worden nageleefd. Om de veiligheid te garanderen moet er secuur worden gewerkt. Een foute berekening kan ernstige gevolgen hebben.

Werken in de bouw: onderdelen cv

  • Vaardigheden
  • Hobby’s
  • Contactgegevens
  • Profiel
  • Werkervaring
  • Opleiding
  • Referenties

Opmaak van het cv

Een cv voor een functie in de bouw moet een krachtige uitstraling hebben. Kies voor een layout die duidelijk gericht is op de bouwsector.

Werken in de bouw: voorbeelden van cv’s

Op zoek naar een cv dat je kunt gebruiken bij het solliciteren naar een functie in de bouw. Die cv's kun je vinden op het internet. Kijk bijvoorbeeld eens op de website https://www.cv5.nl/.

Download nu een CV voor vakgebied: Bouw


CV Voorbeeld | CV Format

Gerelateerde zoektermen
aannemer, blokkenlijmer, bekister, betonstaalverwerker, betonreparateur, opzichter, bouwvakker, constructeur, dakdekker, gibobouwer, huisschilder - ijzervlechter, installateur, kraanmachinist, loodgieter, metselaar, opperman, steigerbouwer, stukadoor, timmerman, plafonneur, uitvoerde, werkvoorbereider, tegelzetter, klusbedrijf, grondwerker, elektricien, veiligheidscoördinator, architect

Conform de wetgeving ten aanzien van de bescherming van gegevens verzoeken we je even de tijd te nemen om de belangrijkste punten van ons Privacybeleid door te lezen. Het beschrijft hoe wij gegevens gebruiken en welke opties je hebt.