Zorg


Zorg - Sollicitatie Tips

De gezondheidszorg kent een breed scala aan traditionele vakgebieden als farmacie, geneeskunde, verpleegkunde en verloskunde.

Zoeken naar een baan in de zorg

De zorgsector in Nederland bestaat uit de bedrijven, instellingen en medewerkers die zich bezighouden ziekenzorg kraamzorg ouderenzorg gezinszorg gehandicaptenzorg medische hulpverlening en medische hulpmiddelen Mensen die in de zorg werken zijn verantwoordelijk voor de verpleging van mensen, jong en oud.De gezondheidszorg kent een breed scala aan traditionele vakgebieden als farmacie, geneeskunde, verpleegkunde en verloskunde.(bron Wikipedia)

Wil je werken in de zorg? Dan ga je zorgen voor anderen. Je bent dan verantwoordelijk voor de verpleging van zowel jonge als oude mensen. Medewerkers die werken in de zorg houden zich bezig met ziekenzorg, kraamzorg, gezinszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, medische en medische hulpverlening. Voorbeelden van traditionele vakgebieden in de gezondheidszorg zijn verpleegkunde, verloskunde, geneeskunde en farmacie.

Een baan in de zorg: vaardigheden

 • Wie werkt in de zorg heeft oog en aandacht voor een ander. Je zorgt ervoor dat de ander zich op zijn gemak voelt en je toont betrokkenheid.
 • Als medewerker in de zorg moet je je kunnen aanpassen aan onder andere veranderende werktijden, taken, verantwoordelijkheden, omgevingen en gedragingen van anderen. Je hebt vaak te maken met een flexibel rooster. Het werken in de avonduren of in de weekenden mag voor jou dus geen probleem zijn.
 • Goed met mensen kunnen omgaan. Je moet je kunnen verplaatsen in mensen en je moet kunnen luisteren. Bovendien moet je communicatief vaardig zijn en goed kunnen samenwerken met collega’s.
 • Als zorgmedewerker ben je verantwoordelijk voor je eigen werk en zorg. Bij het verlenen van zorg moet je je houden aan zorg- en behandelplannen.
 • In de gezondheidszorg heb je te maken met mensen die lichamelijk of geestelijk ziek zijn. Je moet geduldig kunnen blijven. Ook moet je je kunnen aanpassen aan de persoonlijke omstandigheden.

Werken in de zorg: geschiktheid

Ben jij geschikt voor werken in de zorg? Het is belangrijk om te weten dat iemand die niet geschikt is voor de ouderenzorg wel geschikt kan zijn voor bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg. Wil je werken in de zorg? Dan is er vaak wel doelgroepen te vinden waar je prima inzetbaar bent. Overweeg je een carrière in de zorg? Dan moet je wel weten dat er een aantal eigenschappen zijn die van belang zijn.

 • Interesse in mensen en empathie. Je moet interesse in mensen hebben en je in mensen kunnen verplaatsen. Je motivatie om dit werk te doen is de liefde voor de medemens.
 • Sociale vaardigheden. Je moet sociaal vaardig zijn. Iemand is sociaal vaardig als hij in staat is om jezelf in het contact met de ander af te stemmen op de ander in bijvoorbeeld non-verbaal gedrag.
 • In de gezondheidszorg moeten de leden van een team elkaar afgestemd zijn. Voor een patiënt mag het niet uitmaken wie er op een bepaald moment aanwezig is.
 • Emotioneel stabiel en stressbestendig. In de zorg kun je ingrijpende gebeurtenissen meemaken. Het werk kan emotioneel belastend zijn. Ga dus na of je emotioneel stabiel bent en of je beschikt over voldoende draagkracht.
 • De zorg gaat 24/7 door. Vraag je dus af of je ertegen kunt om ’s nachts en in de weekenden te werken.
 • In de zorg moet je zien wat er moet gebeuren. Ook moet je direct kunnen handelen. Dingen vergeten kan ingrijpende gevolgen hebben. Je moet dus het overzicht weten te behouden.
 • Natuurlijk mag je met idealen de zorg ingaan, maar blijf wel realistisch. Je levert kleine maar belangrijke bijdrage aan het geheel. Accepteer dat je de wereld niet kunt veranderen en dat je niet meer kunt doen dan je doet.

Werken in de zorg: onderdelen CV

Het CV bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Personalia
 • Opleidingen
 • Cursussen
 • Werkervaring
 • Stages
 • Vaardigheden
 • Talen
 • Hobby’s en interesses

Opmaak van het cv

Het cv moet passen bij de stijl van de zorg. Aangeraden wordt om een cv met een schone maar professionele uitstraling te maken. Kies daarom voor een schone en heldere lay-out.

Werken in de zorg: voorbeelden van cv’s

Je bent op zoek naar een voorbeeld van een cv voor de zorgsector. Dat kun je vinden na even te googelen. Je kunt ook de website  www.cv5.nl bezoeken. Daar kun je in 3 eenvoudige stappen een cv voor de zorg maken.

Waar moet ik specifiek op letten als ik een cv maak voor de zorgsector?
Zorg dat je curriculum vitae een schone maar professionele uitstraling heeft, je zou het beste voor een schone overzichtelijk layout kunnen kiezen. Dit past in de stijl voor de zorg.

Voorbeeld profiel
Geregistreerd verpleegkundige met twaalf jaar werkervaring in de gezondheidszorg. Ik heb ervaring van zorg aan een diversiteit aan patiënten, met een passie voor verloskundige zorg.  Laatste drie jaar zorg verleent als verpleegkundige op de afdeling Verloskundige van het AMC ziekenhuis in Amsterdam.  Ik ben zorgzaam ingesteld en een persoon die hoge eisen aan zichzelf stelt en kwalitatief de beste zorg wil leveren.

Download nu een CV voor vakgebied: Zorg


CV Voorbeeld | CV Format

Gerelateerde zoektermen
ziekenzorg, kraamzorg, ouderenzorg, gezinszorg, gehandicaptenzorg, medische hulpverlening, helpende plus, begeleider,assistent begeleider, verpleegkundige, thuishulp. zorgcoördinator, thuiszorg, jeugdzorg, gastvrouw, verpleegster, dokter assistent,cliëntondersteuner, psycholoog, wijkverpleegkundige,verzorgende ig ,psychiater

Conform de wetgeving ten aanzien van de bescherming van gegevens verzoeken we je even de tijd te nemen om de belangrijkste punten van ons Privacybeleid door te lezen. Het beschrijft hoe wij gegevens gebruiken en welke opties je hebt.