ICT


ICT - Sollicitatie Tips

ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Ieder apparaat of systeem dat informatie verwerkt of gebruikt kan worden om te communiceren valt onder ICT.

Zoeken naar een baan in de ICT

Wil je gaan werken met computers? Dan kun je op zoek naar een baan binnen de ICT (informatie- en communicatietechnologie). Dit vakgebied houdt zich bezig met telecommunicatie, informatiesystemen en computers. Er worden netwerken, systemen, databases, games en websites ontwikkeld en beheerd. Bovendien wordt er software geschreven en worden apparatuur en computers onderhouden.

Wat is de ICT branche?
De informatie- en communicatietechnologie (ICT), is een vakgebied dat zich bezighoudt met informatiesystemen, telecommunicatie en computers. Hieronder valt het ontwikkelen en beheren van systemen, netwerken, databases, games en websites. Ook het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van software valt hieronder. Het onderhouden van computers en programmatuur en het schrijven van administratieve software valt ook hieronder.

Een baan in de ICT: basisvaardigheden

Belangrijke basis vaardigheden van een ICT medewerker zijn:

 • Waarom moet iemand die wil werken in de ICT-sector een goed leervermogen hebben. Omdat in de ICT nieuwe ideeën en informatie snel moet worden opgenomen, verwerkt, geanalyseerd en vervolgens effectief worden toegepast in de praktijk.
 • Je moet communicatief vaardig zijn. Waarom? Omdat je vaak werkt in teamverband en omdat je moet communiceren met opdrachtgevers.
 • Analytisch denken. Wie goed analytisch kan denken kan gegevens uit de opgegeven informatie analyseren. Ook kan hij zoeken naar een oplossing voor een probleem. Daarbij gaat hij logisch en methodisch te werk.
 • Probleemoplossend vermogen. Om de complexe problemen in de ICT te kunnen oplossen moet je beschikken over een goed probleemoplossend vermogen. Je moet dus onder andere signaleren, evalueren, creatief denken en oplossingen bedenken.

Werken in de ICT: geschiktheid

Ben jij geschikt om te werken in de ICT. Een goede ICT-er beschikt niet alleen over de zojuist genoemde vaardigheden.

 • Wie werkt in de ICT moet kunnen omgaan met alle generaties. Immers, je hebt te maken met meerdere generaties personeel, van starters tot oudere werknemers. Vaak draait het in de ICT om de overdracht van kennis. Die overdracht van kennis moet natuurlijk soepel verlopen met elke generatie. Pakt een oudere werknemer iets niet snel op? Dan moet je geduldig en duidelijk blijven. Wie wil werken in de ICT moet geduldig zijn, goed kunnen uitleggen en ook goed kunnen samenwerken.
 • Er moet gezorgd worden voor een goede beveiliging van de technologie. In de ICT krijgt men immers steeds meer te maken met cybercriminaliteit. Binnen een organisatie moet er dus een goede cybersecurity zijn. Niet iedereen weet wat de gevaren zijn en welke gevolgen dat kan hebben voor de organisatie. Werk je in de ICT? Dan moet je over de kennis en vaardigheden beschikken om jouw werkgever te overtuigen dat een goede beveiliging geen overbodige luxe is.
 • Iemand die werkt in de ICT moet liefde voor het vak hebben en die liefde doorgeven. Er is op dit moment een tekort aan goed opgeleide ICT’ers. Door je liefde voor het vak uit te stralen, bijvoorbeeld door voorlichting over het vak te geven op scholen, kiezen er wellicht meer jongeren voor een baan in de ICT.

Werken in de ICT: onderdelen cv

 • Persoonsgegevens
 • Profiel/ambitie: omschrijving van de door jou gewenste functie en de kwaliteiten die voor die functie relevant zijn.
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Talenkennis

Zorg dat je curriculum vitae een uitdagend uitstraling heeft, je zou het beste voor een creatieve layout kunnen gaan. 

Opmaak van het cv

Maak je een cv voor een functie in de ICT? Dit cv moet een uitdagende uitstraling hebben. Maak daarom een cv met een creatieve lay-out.

Werken in de ICT: voorbeelden van cv’s

Als ICT’er met gedegen opleiding, vakkennis en veel ervaring ligt mijn toegevoegde waarde voor uw bedrijf in de combinatie techniek en ontwerp. Gedreven, loyaal en servicegericht zijn woorden die mij goed omschrijven. Mijn affiniteit met ICT stelt mij in staat om me snel aan te passen aan nieuwe systemen. Ben breed inzetbaar en kenmerk ik mezelf door een goede gedrevenheid en de wil om hierin te blijven doorontwikkelen. Op zoek naar een voorbeeld van een cv dat je kunt gebruiken als je een baan zoekt in de ICT? Ze zijn te vinden op het internet. Aangeraden wordt om in ieder geval de website https://www.cv5.nl/ te bezoeken.

Download nu een CV voor vakgebied: ICT


CV Voorbeeld | CV Format

Gerelateerde zoektermen
ict, it,informaticus, software ontwikkelaar, netwerkbeheerder, developer, php developer, applicatiebeheerder, 3d printing engineer,servicedesk medewerker, c# developer, cloud engineer, .net ontwikkelaar, software consultant, software consultant, .net ontwikkelaar, mobile app ontwikkelaar, webdesigner, specialist data,java programmeur, systeembeheerder

Conform de wetgeving ten aanzien van de bescherming van gegevens verzoeken we je even de tijd te nemen om de belangrijkste punten van ons Privacybeleid door te lezen. Het beschrijft hoe wij gegevens gebruiken en welke opties je hebt.