HR


HR - Sollicitatie Tips

De afkorting HR betekent ''human resources''. De afdeling HR adviseert op het gebied van human resources en is verantwoordelijk voor het recruiten, beoordelen en het opleiden van werknemers.

Zoeken naar een baan in de HR

Wil je gaan werken in de HR? Dan ga je werken in het vakgebied van de human resources, ook wel personeelszaken genoemd. Deze afdeling is verantwoordelijk voor de huidige en potentiële medewerkers van een bedrijf. De afdeling HR of personeelszaken is dus verantwoordelijk voor het recruiten, beoordelen en opleiden van personeel.

Een baan in de HR: basisvaardigheden

 • Je gaat als HR medewerker om met vertrouwelijke zaken. Daarom moet je integer zijn en betrouwbaar en zorgvuldig met die zaken om kunnen gaan.
 • Iemand die werkt in de HR moet beschikken over veel mensenkennis. Hij moet bijvoorbeeld zien wat mensen denken. Hij moet mensen goed aanvoelen, snel kunnen beoordelen of iemand goed in zijn vel zit en door opgeklopte verhalen in sollicitatiegesprekken heen kunnen prikken.
 • Werk je in de HR? Dan moeten jouw acties en beslissingen het mogelijk maken dat de beoogde resultaten daadwerkelijk worden gerealiseerd.
 • Bij het adviseren heeft de tevredenheid van klanten en medewerkers prioriteit. Een andere prioriteit is het verlenen van service en hulp.
 • Sociale vaardigheden. Je moet als HR professional goed met andere mensen om kunnen gaan. Voorbeelden van sociale vaardigheden zijn tact, diplomatie, inlevingsvermogen en overtuigingskracht.

- Integriteit 
Als HR-professional kom je in aanraking met vertrouwelijke zaken. Het is belangerijk dat  e integer bent. Je moet ook betrouwbaar, zorgvuldig met bepaalde zaken om kunnen gaan.

- Mensenkennis
je weet hoe mensen kunnen/gaan reageren in bepaalde situaties, dat je kunt zien wat ze denken zonder dat ze dat zeggen.Je voelt mensen goed aan, kunt snel beoordelen hoe iemand in zijn vel zit en je prikt door opgeklopte verhalen in sollicitatiegesprekken heen. Ook kan je behalve aan verbale communicatie, ook aan non-verbale communicatie inschatten wat iemand bedoelt of voelt. 

- Resultaatgericht
Als HR-professional moet acties en beslissingen richten op het daadwerkelijk realiseren van beoogde resultaten.

- Adviseren
Een hoge prioriteit geven aan tevredenheid van klanten en medewerkers, en aan het verlenen van service of hulp en daarnaar handelen.

- sociale vaardigheden
Als HR professional zijn sociale vaardigheden een pre. Hiermee wordt bedoeld hoe goed je met andere mensen kunt omgaan. Vaardigheden als tact, diplomatie, overtuigingskracht en inlevingsvermogen vallen hieronder.

Werken in de HR: geschiktheid

Ben je geschikt voor het werken in de HR? Iemand die wil gaan werken in de HR moet beschikken over een aantal eigenschappen.

 • Hij moet de organisatie en de sector waarin hij werkzaam is volledig begrijpen.
 • Hij moet anderen kunnen inspireren. Werknemers moet hij kunnen motiveren om goed te presteren en om zich in te zetten voor de organisatie.
 • Woorden en daden moeten bij zijn handelen op elkaar aansluiten. Ook moet hij direct en eerlijk zijn.
 • Hij moet met problemen om kunnen gaan en deze op kunnen lossen.
 • Hij moet moeilijke beslissingen kunnen nemen.
 • Cruciaal is dat hij het juiste werk aan de juiste mensen kan delegeren.
 • Personeel moet door hem op de juiste manier worden ingezet. Ook moet hij kunnen evalueren.

Voorbeeld profiel HRM Adviseur
Ervaren, enthousiaste en ‘moderne’ HRM Adviseur die werkt met brede interesse en gevoel voor mens en organisatie. Ondersteunen door invulling te geven aan, en een vertaling te maken van de HRM processen in-, door- en uitstroom naar de dagelijkse behoefte en praktijk. Werkt zeer effectief in een drukke werkomgeving en kan goed samenwerken met personeel van meerdere hiërarchische niveaus, waaronder collega’s, managers en leidinggevenden. Humor zit in mijn DNA.

Werken in de HR: onderdelen cv

Het CV bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Profiel: onder andere persoonlijke situatie, karakter en eigenschappen die aansluiten bij het profiel van de functie.
 • Personalia
 • Contactgegevens
 • Werkervaring
 • Opleiding
 • Vaardigheden
 • Overige gegevens

Opmaak van het cv

Maak je een cv voor een functie in de HR? Maak dan een cv met een schone maar professionele uitstraling. Kies daarom voor een lichte overzichtelijke lay-out.

Werken in de HR: voorbeelden van cv’s

Op zoek naar voorbeelden van cv’s voor het vakgebied HR? Door even te googelen heb je snel diverse voorbeelden gevonden. Wil je online een perfect cv maken in slechts 15 minuten? Bezoek dan de website www.cv5.nl.

Download nu een CV voor vakgebied: HR


CV Voorbeeld | CV Format

Gerelateerde zoektermen
human resource, personeelsmanagement, hr, hr-professional, p&o, humanresourcesmanagement, hr advisor, recruiter, intercedent bij, medewerker hr, beleidsadviseur, hr manager, job agents, teammanager hrm, junior recruiter, senior recruiter

Conform de wetgeving ten aanzien van de bescherming van gegevens verzoeken we je even de tijd te nemen om de belangrijkste punten van ons Privacybeleid door te lezen. Het beschrijft hoe wij gegevens gebruiken en welke opties je hebt.